Jobba flexibelt inom IT


Allteftersom teknologin utvecklas får människan fler möjligheter att leva bättre och enklare. Världen har aldrig varit så bra att leva i som den är nu. Medellivslängden ökar och bekvämligheterna blir fler och fler. En stor faktor i denna utveckling har varit IT-sektorn. Med hjälp av nya teknologier har vi kunnat effektivisera många aspekter av våra liv. IT system implementeras idag i sektorer såsom sjukvård, försäkring, bank och utbildning. Dessa enormt viktiga delar av ett samhälle kan idag fungera bättre än någonsin tack vare hårt arbetande programmerare som utvecklat systemen vi förlitar oss på.

Med varje ny teknologi skapas nya möjligheter för människor att arbeta. Man behöver folk som handskas med den nya teknologin, folk som marknadsför den och folk som säljer den. Det som leder till flest jobb är dock underhållet av teknologin. Detta är särskilt sant inom IT, där ständiga förändringar i marknaden skapar nya typer av positioner som inte funnits förr.

Jobba hemifrån inom en växande marknad

Utveckling av mjukvara är essentiellt i dagens samhälle, och programmerare är därför viktigare än någonsin. Programmeringsjobb fortsätter att öka och lönerna är väldigt attraktiva. Som arbetssökande inom IT-sektorn upplever man även en stor rekrytering i exempelvis Stockholm, eftersom behovet är så pass stort.

För den moderna människan kan dessa jobb erbjuda en flexibilitet som inte går att hitta hos de mer traditionella jobben. De som föredrar hemmamiljön framför kontoret eller hatar att pendla tidigt på morgonen finner en möjlighet inom IT-sektorn som är svår att hitta på annat håll. Att jobba hemifrån med exempelvis programmering är en snabbt växande trend, och det är inte svårt att förstå varför. Jobbar man hemifrån befinner man sig alltid i en bekväm miljö och har nära till familj. Det blir enklare att hitta den där balansen mellan familj och arbete som så många strävar efter, samtidigt som man undviker en hel del stress. IT-sektorn öppnar även upp nya möjlighheter för individer med funktionsnedsättningar. Oavsett om man befinner sig i rullstol eller på autismspektrumet så kan man programmera och ha ett stabilt jobb på sina egna villkor.

Hur gör man för att få kompetensen som krävs?

Det är enklare än någonsin att ta sig in i IT världen. Många programmerare lär på egen hand in de nödvändiga färdigheterna som behövs online. Exempel på resurser är Coursera, Youtube videor och MIT Open Courseware.

Kortfattat

Så länge du har färdigheterna som krävs för jobbet och kan påvisa en portfölj av dina tidigare projekt så har du god chans att få jobb, även utan en examen. Med hjälp av erfarenheten du får från arbetet blir det sedan enklare att få ditt drömjobb och komma upp i lön.

Fundera över om ett jobb inom IT passar dig!