Ljud och programmering


Programmeringsyrket är brett och det finns väldigt många inriktningar att välja mellan. Att arbeta som ljudprogrammerare kan innebära att lägga in ljud i ett spel eller annan interaktiv media.

Många som programmerar brukar också använda iphone hörlurar för att lyssna på avkopplande musik eller ljudböcker, beroende på hur bra de är på att göra flera saker samtidigt. Som ljudprogrammerare krävs det ofta andra typer av hörlurar för att tydligt höra de ljud som skapas vid programmeringen.

Ljudprogrammering

Det finns många programmeringsspråk som används för ljudproduktion, ljudsyntes och musikproduktion med algoritmer. SynthEdit är ett visuellt programmeringsspråk som används till att bygga “synthar”. Det går att själv sätta ihop moduler, som en sorts ljudlego. Programmeringen blir explorativ, öppen och spontan. Det finns inget felaktigt sätt att använda SynthEdit, som består av pluginmoduler skapade i C++. Språket C++ används också för att skriva högpresterande ljudkod.

Reaktor utvecklades av Native Instruments och är en modulär musikstudio. Med denna mjukvara är det möjligt för ljudspecialister och musiker att designa och bygga samplers, egna instrument, verktyg för ljuddesign och effekter. Det finns redan många färdiga instrument och effekter i programmet, från klassiska synthesizers till emuleringar och verktyg som ger futuristiska ljudeffekter. Alla instrument kan tas isär och ändras, eftersom Reaktor uppmuntrar så kallad “reverse engineering”.

Nyquist är ett rent programmeringsspråk som används för syntes och analys av ljud. Det är baserat på programmeringsspråket Lisp, en förlängning av XLISP som är döpt efter elektroingenjören Harry Nyquist (1889-1976). Programmeraren kan med hjälp av Nyquist designa olika musikinstrument genom en kombination av funktioner. Dessa instrument går att kalla på och genererar då ljud. Det räcker med att skriva ett enkelt uttryck. Genom att kombinera enkla uttryck till mer komplexa kombinationer går det att få en hel komposition. Även andra typer av icke-musikaliska samt musikaliska ljud kan skapas med programmeringsspråket. Med Nyquist går det att skapa ljud i realtid på många plattformar.

Skapa musik i datorn

För den som har ett starkt intresse för musik och IT finns stora möjligheter att skapa musik i datorn och nå ut till en stor skara lyssnare. Stefan Strand började med ett musikprogram och sin PC hemma i sitt pojkrum och nu har han fans över hela världen. Han har 60 000 spelningar på Spotify per månad inom sina genrer electronica och ambient.