Söka jobb inom IT


Om du är på jakt efter ett jobb i IT-branschen finns några smarta och enkla tips som du kan använda dig av för att öka dina chanser att få komma på intervju. Oavsett om du är nyexaminerad eller om du är en erfaren person som har varit i branschen länge är det alltid viktigt att ha ett bra personligt brev och CV. Det kan kännas tråkigt att lägga ner massa tid på att fixa ett personligt brev och ett vasst CV men det är värt det. Dessutom finns det mallar och bra hjälpmedel som gör att det är både enkelt och går relativt snabbt att fixa ett bra personligt brev. Tänk främst på att göra din ansökan lättläst och lättillgänglig. Den som läser ditt personliga brev och CV ska enkelt förstå vilka kompetenser du besitter utan att behöva läsa om eller leta efter informationen.

Skriv det personliga brevet utifrån jobbannonsen

Börja med att leta upp det jobbet som du är intresserad av att söka innan du skriver ditt personliga brev. I jobbannonserna brukar arbetsgivaren skriva vem de söker, vilka kompetenser de helst vill ha, vilka personliga egenskaper som är önskvärda och vilka specialkunskaper som är meriterande att ha. Du ska använda informationen som finns i annonsen när du sedan skriver ditt personliga brev. Lusläs verkligen annonsen och se vilka uttryck och ord som används. Om det exempelvis efterfrågas noggrannhet ska du skriva ditt personliga brev noggrant och eventuellt kan du skriva ett exempel på hur du varit noggrann under utbildningen eller på en tidigare arbetsplats.

Utveckla bilden av dig själv

Förutom att ditt personliga brev ska spegla jobbannonsen är det bra att du lyfter fram dina spetskunskaper och om du har några särskilda intressen. Om du har en certifiering inom något speciellt eller om du har gått någon vidareutbildning inom ett specifikt område är det bra att lyfta det. Försök i största möjligaste mån att visa arbetsgivaren att du har en stor vilja att vilja lära dig nya saker och att du är värd att investera i. Om du är nyutbildad kan det vara en bra idé att berätta om din utbildning och om ditt examensarbete eller om du har gjort någon praktik. Tänk på att för varje jobb du söker ska du skriva om det personliga brevet. Det kommer att öka dina chanser att få komma på intervju. En arbetsgivare eller rekryterare ser när någon har lagt ner tid och energi på ett personligt brev.