Många av de svenskar som idag sitter på seniora positioner i bolag som utvecklar dator- och tv-spel började en gång i tiden med att programmera på en Commodore 64 (C64) hemma i pojkrummet. C64:an var väldigt populär under 1980-talet och har till och med fått en plats i Guinness Rekordbok som den bäst säljande datormodellen någonsin.
BASIC i ROM
Många köpte förmodligen sin C64 primärt för att spela spel på den, då dessa var lätta att kopiera och spara på vanliga kassettband. C64:an hade dock sin egen variant av programmeringsspråket BASIC (Beginners All-purpose Symbolic Instruction Code) integrerat i sin ROM-krets. Det innebar i praktiken att när man hade slagit på sin dator fanns BASIC-tolken automatiskt inladdad i minnet. Det var därför väldigt lättillgängligt att komma igång med BASIC-programmering på C64:an, eftersom man slapp ladda in ett särskilt program från ett externt lagringsmedium.
Inga kommandon för ljud och grafik
BASIC är ett programmeringsspråk särskilt anpassat för nybörjare som aldrig har programmerat tidigare. Med dagens mått mätt var dock C64:ans BASIC inte särskilt användarvänlig. Till exempel fanns inga dedikerade kommandon alls för att rita grafik eller spela upp ljud. Man fick istället använda kommandot POKE väldigt flitigt, för att mata in värden direkt i specifika minnesadresser, vilket påminner mer om maskinkod än BASIC. Till exempel gjorde kommandona “POKE 53280,0” samt “POKE 53281,0” att skärmen och ramen runt den blev svarta, istället för standardfärgerna mörk- respektive ljusblå. Likadant var det när man skulle spela ljud eller hantera sprites, då var det POKE som gällde även där. Manualen som följde med Commodore 64 hade dock flera programmeringsexempel och via dessa fick man lära sig saker som att skapa ljudeffekter, musik och sprites.
Commodore 64 återuppstår i modern tappning – med BASIC
För den som hade en Commodore 64 som ung och vill återuppleva gamla nostalgiska minnen finns nu en ypperlig chans. Den 24 december, alltså på självaste julafton, kommer nämligen en fullstor replika av den gamla hemdatorn att börja säljas i Sverige för cirka 1300 kronor. THEC64, som den heter, går dock redan nu att förbeställa. Alternativt kan man växla in en slant via forex.se och beställa den från utlandet för att komma lite billigare undan.
Det kom en C64 Mini redan 2018, som via emulering kan köra flera av de gamla klassiska C64-spelen. Vad som skiljer den från THEC64 är dock att den senare är exakt lika stor som originaldatorn och har dessutom ett fungerande tangentbord, medan det på C64 Mini endast var dekorativt. Det innebär att man faktiskt kan programmera i BASIC på THEC64 och sedan spara sina program på ett USB-minne, vilket är betydligt smidigare än de gamla långsamma kassettbanden som många fick dras med under 80-talet, då diskettstationer till Commodore 64 var ganska dyra.