Att tänka som en programmerare


 

När programmerare sätter sig vid datorn för att jobba kommer analytikern och problemlösaren fram. Att programmera handlar om att använda sig av ett särskilt tankesätt och att se lösningar bortom de problem som ligger framför en. Det handlar också om att analysera hur man på bästa sätt ska lösa problemet, för att det ska påverka andra saker i programmet så lite som möjligt. En lösning får inte skapa ett annat fel.

Att felsöka kod handlar om att gå igenom den tills dess att felet dyker upp, för att sedan analysera den information som kommer upp. Programvaran man använder för att programmera presenterar oftast felinformation, det vill säga på vilken rad i koden som felet ligger. Dock får man sällan i klartext den problemformulering som finns, så det gäller att kunna tolka det som står. Felen kan skifta otroligt mycket i karaktär, men ett exempel kan vara som följer: när du stegar igenom koden kan du komma till en rad där det står att databasen anropats (för att söka efter information) och där den “returnerat null”. Det innebär i regel att ett visst värde i databasen inte finns, eller att man i sökningen råkat ange fel värde eller något så enkelt som ett felstavat värde. Lösningen blir här att kolla så värdet verkligen finns i databasen och att rätt värde och stavning angivits i koden. Nästa steg, förstås, blir att rätta till felet.

Att rätta fel i kod brukar innebära att man får kolla på flera olika ställen, eftersom samma fel kan förekomma flera gånger. Det kan ta tid, särskilt när programmet har ett antal tusen rader med kod som ska gås igenom. Här gäller det att vara noggrann!