Vad en programmerare tjänar skiljer sig väldigt mycket mellan olika branscher och individer, men i genomsnitt tjänar en mjukvaru- och systemutvecklare 43 200 kronor per månad. Män tjänar i genomsnitt 1 700 kronor mer i månaden än kvinnor, och den som är anställd i privat sektor tjänar i genomsnitt 5 700 kronor mer per månad än den som arbetar i offentlig sektor. De här siffrorna gäller som sagt systemutvecklare, som är ett ännu vidare begrepp än programmerare, så det är bara en fingervisning. För den som är duktig programmerare ser dock framtiden ljus ut, det är brist på i stort sett alla specialistkompetenser inom området, så var inte för blyg när du gör ditt löneanspråk. Ett annat alternativ är att starta eget, och arbeta som konsult. Då sätter du din egen lön, så länge någon är beredd att betala såklart. Ett tips är att börja arbeta som anställd konsult, och på så sätt skaffa kontakter i branschen.
Ta reda på vad andra tjänar
Om du söker jobb som programmerare är det bara att lycka till, det finns många jobb att söka. Innan du söker ett jobb kan det vara bra att ha ett hum om vad andra tjänar, och är du intresserad av att jämföra siffrorna ytterligare kan du gå in på SCB.se. Just programmerare finns inte med, med du kan jämföra mjukvaru- och systemutvecklare, som är en vanlig titel för den om arbetar med programmering. Ett annat bra alternativ är att kolla med facket på den arbetsplats du söker till, de vet vad andra tjänar, och kan hjälpa till. En del fackförbund och intresseorganisationer har också egen statistik på sina webbplatser, och på SCB går det jämföra olika yrken, och se hur mycket andra tjänar efter kön, ålder, utbildning och sektor. Surfa runt och jämför de siffror du kan hitta. En annan sak som kan spela in är geografisk placering, generellt tjänar de som arbetar i Stockholm mer än i övriga landet. Tänk också på att allt inte syns i lönestatistiken, andra förmåner kan också vara värdefulla, som semester, möjlighet att jobba hemifrån med mera.
Hur kommer man in på utbildningen?
Högskoleprovet är ett utmärkt sätt att öka dina chanser att komma in på den utbildning du vill gå, och du riskerar ingenting genom att skriva det, men när är högskoleprovet 2018? En viktig fråga för alla som tänker söka till universitet eller högskola. Ansökan till vårens prov är stängd, men anmälan till höstens prov är öppen från 15 augusti till 3 september. Provet äger rum 21 oktober. På vissa program och kurser som har väldigt många sökande är det i stort sett omöjligt att komma in utan att ha skrivit högskoleprovet, eftersom så många som söker har högsta betyg. Många universitet och högskolor väljer att särskilja mellan sökanden med samma meritvärde genom att jämföra deras resultat på högskoleprovet. Många utbildningar har också flera urvalsgrupper för sökande, så till exempel ges två tredjedelar av platserna till dem som har högst betyg, och en tredjedel till dem som har högst poäng på högskoleprovet. Har du skrivit högskoleprovet är du automatiskt med i båda urvalsgrupperna.