Inom vilka branscher behövs programmerare


I takt med att världen blir allt mer digitaliserad skapas det även nya jobb. Tack vare att utvecklingen går i rasande fart framåt blir flera branscher därmed påverkade. En av de är IT-branschen som just nu skriker efter fler kunniga personer och programmerare. Många nystartade företag har idag svårt att hitta personal med den kompetens och kunskap som krävs. Nya jobb skapas medan andra jobb försvinner och trots att det idag går att läsa till programmerare tar det för lång tid. Tidigare har programmering setts som ett tråkigt yrke då många föreställer sig att det är väldigt svårt att lära sig. Faktum är att man kan lära sig själv via studier på nätet om man önskar komma in i programmerarnas värld. Att jobba som programmerare innebär stor frihet då yrket finns inom flera olika branscher.

Arbetsuppgifter för en programmerare

När man jobbar som programmerare kan man välja olika inriktningar. Man kan välja att fokusera på kodning av dataspel och webbsidor. En annan inriktning är att skapa kodning till avancerade styrprogram som används i olika industrier. Allt fler unga i dagens samhälle inser att programmering inte riktigt är det som man en gång trodde. Idag använder många dagligen datorer samt mobiltelefoner för sociala medier. Utvecklingen har lett till att unga personer fått upp ett intresse för den digitala industrin. Än så länge har skolorna dock inte kunnat erbjuda tillräckligt bra program och studier för kodning. Det är på gång i skolan men jämför man den digitala utvecklingens fart med skolans kommer programmeringsyrket på efterkälken. Ett exempel på en typ av kodning kan vara animering av en hemsida i form av en maskot eller liknande. Många företag tar nu saken i egna händer och ser till att skolbarn får kurser i programmering som kan hjälpa dem i framtiden. När man pratar om programmeringsspråk syftar man ofta till HTML, CSS och JavaScript.

Starta eget företag

Bristen på kunniga programmerare hotar tillväxten i hela Europa och är en broms för samhällets utveckling. Man beräknar att bristen på programmerare kommer nå upp till 1 miljon personer i Europa inom tre år. För den som vill bli en programmerare kan man idag antingen välja att lära sig själv via nätet eller gå på en utbildning. Framförallt eftersöker branschen programmerare inom it-säkerhet, systemarkitektur och beslutsstöd. För den som alltid velat starta ett eget företag kan detta vara foten in då många programmerare är egenföretagare och åtar sig uppdrag för andra företag. Det är upp till en själv om man exempelvis vill jobba med filmproduktion för företag eller kanske bygga maskiner som hjälper stora industrier att utvecklas med hjälp av en digital vardag. Valet är upp till en själv inom vilken bransch man vill rikta in sig på.