Cobol och stordatorer


 

Ett stort problem många stora, äldre organisationer har idag är alla de äldre IT-system som finns kvar i drift. Ofta är dessa så kritiska att företagen inte vågar röra dem; de innehåller helt enkelt alldeles för viktig information för att riskera att något ska hända.

Dessa äldre så kallades stordatorsystem är oftast programmerade i ett äldre språk som kallas Cobol. Det är numera ett mycket omodernt språk som dagens yngre utvecklare har svårt att ta till sig; särskilt när man blivit van vid de mer lättillgängliga språken som Microsoft mfl. erbjuder.

Ett av dessa gamla stordatorsystem heter EAE och tillverkas av Unisys. Det här systemet används fortfarande hos myndigheter, banker och stora flygbolag världen över och har sina rötter i 1970-talet. Hela systemet andas gammal terminal, där det grafiska gränssnittet är i princip obefintligt. Användarvänligheten är med andra ord nära noll. Dock är det trots allt mycket stabila system som fungerar bra. Problemet är kompatibiliteten med nyare system och av den anledningen försöker många företag migrera systemet till ett nyare, allt som oftast till Microsoft.